India - Buletin Economic 28 martie - 01 aprilie 2016

 

 

Relatii Internationale

Summitul Uniunea Europeana – India :

In data de 30 martie 2016 s-a desfasurat la Bruxelles, cea de-a 13-a editie a Summitului India – UE, cu participarea primului mnistru indian Narendra Modi. Aceasta constituie prima vizita la UE a demnitarului indian, de la preluarea mandatului, prezidand lucrarile Summitului impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker si presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Cu aceasta ocazie demnitarul indian a avut intrevederi si cu oficiali ai guvernului belgian, inclusiv cu primul-ministru belgian, Charles Michel, in cursul careia si-a exprimat regretul pentru atacul terorist din capitala belgiana, si a oferit sprijinul pentru descoperirea celor vinovati.

Uniunea Europeana este principalul partener comercial global al Indiei, cu schimburile comerciale inregistrand 77,36 mild Euro in 2015, in crestere cu 6,5% fata de anul 2014, cand au atins 72,62 mild Euro, reprezentand 15% din totalul comertului Indiei. De asemenea, UE este principalul contribuitor al investitiilor straine directe in India. Totusi relatiile bilaterale nu au cunoscut in ultimul timp un real progres, fiind in cvasi-stagnare, aceasta datorandu-se si inghetarii negocierilor pentru Acordul de Liber Schimb, incepute in anul 2007. In acest context s-a dorit ca Summitul UE-India sa revigoreze intr-un fel relatia bilaterala si sa readuca in planul discutiilor importanta acestui parteneriat strategic.

Agenda evenimentului a cuprins o gama larga de subiecte printre care: intarirea relatiilor comerciale si a investitiilor, cooperarea in domeniul securitatii, cooperarea in domeniul energiei si a protectiei mediului inconjurator, consolidarea parteneriatului in cercetare si dezvoltare, respectiv stiinta si tehnologie, strangerea relatiilor in combaterea terorismului etc. La finalul Summitului a fost emisa o Declaratie Comuna, care a cuprins toate aceste elemente, fara insa a  contine vreo mentiune concreta, care sa sugereze ca relatia bilaterala depaseste activitatile normale desfasurate pana in prezent. Evenimentul a pus accent pe aspectele economice ale parteneriatului, iar primul ministru indian a tinut, cu aceasta ocazie, sa evidentieze faptul ca India este tara cu cea mai mare crestere economica dintre tarile emergente, depasind China, Rusia, Brazilia si Africa de Sud. De asemenea, in discursul sau, demnitarul indian a afirmat ca India ramane in continuare « raza de speranta » a economiei lumii si a invitat firmele europene sa vina sa investeasca in India, profitand de forta de munca ieftina si de dimensiunea pietei.

Din pacate, si in Declaratia Comuna referirile la Acordul de Liber Schimb se fac succint, intr-un singur rand, cu mentiunea ca partile au reluat discutiile (« both sides have re-engaged in discussions »). Nici cu aceasta ocazie nu s-a putut conveni ceva concret, partea indiana ramanand la pozitia ca ceea ce a oferit UE, este mai mult decat ceea ce s-a convenit in celalalte acorduri similare, incheiate cu alti partneri comerciali. Partea indiana este de parare ca documentul poate sa fie semnat la stadiul actual, urmand ca pe parcurs sa fie amendat cu alte mentiuni si elemente. UE doreste, insa, stabilirea inca de la inceput a unui Acord clar, cuprinzator si reglementat conform standardelor sale. India percepe in continuare bariere comerciale excesive atat tarifare cat si non-tarifare, intr-o multitudine de sectoare, iar UE nu este interesata sa accepte un Acord numai de convenienta. In continuare, partile vor continua dialogul, in vedera gasirii unor cai acceptabile ambelor parti.

 

In Declaratia comuna se face referire la sectorul energetic prin mentionarea faptului ca partile vor coopera pentru indeplinirea obiectivelor “International Solar Alliance” care a fost inaugurat la New Delhi, in luna ianuarie a.c., in prezenta presedintelui francez Hollande.

De notat faptul ca Summitul nu a reusit sa gaseasca o solutie in disputa dintre India si Italia privind soarta a doi militari marini italieni, care au ucis doi pescari indieni, intr-o actiune de escortare a unui petrolier al Natiunilor Unite, aflat in apele internationale. Evenimetul s-a petrecut in anul 2012, iar in prezent cazul se judeca la Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga. India sustine ca pescarii se aflau, de fapt, in apele teritoriale desfasurand activitati de pescuit, in timp ce Italia afirma ca ambarcatiunea pescarilor se afla in apele internationale, iar indienii nu au ascultat somatiile navei militare si au fost confundati cu pirati. Militarii italieni au fost arestati in India si dupa lungi termene au fost pusi sub arest la domiciliu, la Ambasada Italiei din New Delhi, neavand dreptul sa paraseasca tara. Cazul, care initial s-a prezentat ca o disputa bilaterala intre cele doua cabinete de la Roma si New Delhi, are de fapt implicatii mai largi. De exemplu, in octombrie 2015 India nu a putut sa devina membru al Grupului de Control privind Regimul Tehnologiei Rachetelor (« Missile Technology Control Regime ») datorita faptului ca Italia s-a opus.acestei solicitari. 

Fata de declaratia comuna din 2012, cu ocazia ultimului Summit, in prezentul document se face referire la Afganistan (“commitment for a sustainable, democratic, prosperous and peaceful Afghanistan”) recunoscandu-se astfel rolul semnificativ pe care India il detine in regiune. In plus fata de anul 2012, in actualul document se mentioneaza si rolul pe are India il are in dezvoltarea regionala SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation). De asemenea, printre alte topice de interes global, in Declaratia comuna se aminteste pozitia Indiei in ceea ce priveste evolutia politica din Nepal (urmare adoptarii unei noi constitutii) si respectiv Maldive (tendintele anti-democratice ale presedintelui Abdulla Yameen)

Cu ocazia prezentei primului ministru indian la Bruxelles, s-a acordat o atentie marita si subiectului privind combaterea terorismului, fiind organizate vizite la statiile de metrou unde au fost detonate bombele, si in care si-a pierdut viata si un cetatean indian.

 Ca o concluzie generala, se desprinde faptul ca in relatia bilaterala UE – India exista potential si dorinta de dezvoltare, in pofida anumitor provocari de tip comercial si politic care persista in continuare. Cele doua parti sunt constiente de importanta consolidarii parteneriatului bilateral si sunt de acord sa intreprinda actiuni pentru creare premiselor si oportunitatilor de crestere pe palierele economic, politic si social.

 

Comet international

Tata Steel Lrd:

Directorul executiv al companiei indiene Tata Steel Ltd, dl Koushik Chatterjee,  a anuntat ca s-a luat decizia ca afacerile companiei din Marea Britanie (MB) sa fie scoase la vanzare. Firma indiana a achizitionat in anul 2007 actiunile grupului britanic Corus Group Plc, pentru suma de 12,9 mild USD, ceea mai scumpa achizitie facuta vreodata de o firma Indiana. La aceea vremem achizitia a fost considerata un success al firmei indiene.

Datorita cererii scazute pe piata europeana si pretului mic al otelului din ultimii ani, in prezent firma Indiana inregistreaza pierderi substantiale in Marea Britanie. Decizia care ar putea sa afecteze industria de profil din MB, a fost luata in urma mai multor intruniri ale Consililui director al firmei, in care s-au analizat operatiunile de pe piata europeana, prognozele, perspectivele si fezabilitatea, Conform datelor din ultimii doi ani, operatiunile in Marea Britanie se desfasoara in pierdere, iar conducerea a decis ca acestea nu mai pot fi sustinut de firma indiana. In decursul ultimilor 5 ani compania Tata Steel a investit peste 2 mild euro in afacerile din MB. Datoriile pe termen lung ale companiei din MB se ridica la aprox 3 mild euro.

Decizia companiei indiene de a iesi de pe piata britanica, ar putea sa creeze o criza economica deoarece firma are peste 15.000 de angajati, inclusiv 4000 muncitori care activeaza la otelaria din Port Talbot, din Tara Galilor. In climatul economic actual, care este foarte instabil, perspectiva de a reduce cateva mii de locuri de munca, va pune presiune pe guvernul britanic. La aflarea anuntului, sindicatele din Marea Britanie au solicitat guvernului sa salveze criza din industria de otel si sa nationalizeze otelariile.

Decizia companiei indiene ar putea sa aiba impact si asupra votului final din 23 Iunie, prin care Marea Briatanie isi va exprima decizia de apartenenta sau nu, la Uniunea Europeana. Partizanii anti-UE acuza Bruxelles ca au impiedicat Marea Britanie sa ia masuri menite sa protejeze industria britanica metalurgica. Guvernul britanic afirma ca ia in calcul toate optiunile posibile pentru ptrotejarea industriei, care si asa a pierdut cateva mii de locuri de munca in ultimii doi ani.

Compania Indiana Tata Steel are o capacitate de productie de 13,5 mil tone in Europa, din care aprox 7 mil tone se afla localizate in unitatile din Marea Britanie. Compania inca nu a stabilit un calendar specific pentru procedura de vanzare.

In argumentarea deciziei, conducerea firmei indiene face referire la cererea scazuta de otel de pe piata europeana si in special din tarile dezvoltate, dar si la deteriorarea rapida a conditiilor comerciale din ultimul timp, datorita unor factori structurali precum : surplusul de productie de otel, cresterea semnificativa a exporturilor de otel catre Europa, provenite din pietele emergente, costurile ridicate de productie din Europa, continua deteriorare a cererii locale si volatilitatea monedei. Firma indiana preconizeaza ca aceasta situatie nu se va imbunatatii prea curand. In 2015 s-au inregistrat cele mai mari exporturi de otel ale Chinei catre Marea Britanie, la preturi foarte mici. 

Tata Steel a demarat negocieri si discutii cu compania Greybull Capital Llp, in vederea vanzarii operatiunilor din UK, dar analistii economici afirma ca va fi dificil ca intreaga afacere din Marea Britanie sa fie vanduta, cel mai fezabil fiind achizitia doar a unor parti. Pentru moment nimic nu a fost convenit intre cele doua companii.

 

 

Ionut Viziru, secretar economic I BPCE New Delhi